ontstaan

Borstkanker is veruit de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen: één op de zeven vrouwen wordt er mee geconfronteerd. De behandeling is indringend en langdurig en heeft grote invloed op het leven van iedereen die ermee te maken krijgt. Na zo’n behandeling zijn er vaak veel vragen en is er behoefte aan nazorg. Steun, ook van lotgenoten, is dan hard nodig. Als er sprake is van uitgezaaide borstkanker, is deze vaak ongeneeslijk wat begrijpelijkerwijs het leven van patiënten en hun families ernstig kan ontwrichten.

Sinds een aantal jaren organiseert het Academisch Borstkanker Centrum Erasmus MC / Havenziekenhuis (ABC) een speciale dag voor mensen met borstkanker. Daarnaast is er eind 2014 een panel van borstkanker patiënten opgericht dat verantwoordelijk werd voor het initiëren en organiseren van bijeenkomsten door en voor vrouwen met borstkanker met thema’s als Borstkanker en Werk; Borstkanker en Kinderen; Borstkanker en Alternatieve Geneeswijzen; Borstkanker en Seksualiteit etc.

Op initiatief van dit panel heeft het ABC in 2015 het boek Borst Vooruit gepubliceerd waarin 64 vrouwen met borstkanker hun verhaal vertellen.

In oktober – de traditionele borstkankermaand – organiseert het panel in samenwerking met  ABC nu jaarlijks een “Samen staan we sterker” dag. Tijdens deze dag worden er presentaties / workshops gegeven met aandacht voor sociaal-emotionele en fysieke aspecten van de ziekte. Daarnaast is er een informatiemarkt en gelegenheid voor ontmoeting en ervaringsuitwisseling. Deze dagen worden doorgaans door zo’n 100 vrouwen bezocht en als zeer zinvol ervaren.

De vrouwen die deel uit maken van het bestuur hebben allen borstkanker gehad of zijn hiervoor nog onder behandeling. De meerderheid van deze vrouwen maakte deel uit van het voormalige panel dat was opgezet door het ABC en dat reeds allerlei activiteiten organiseerde voor borstkanker patiënten en hun naasten. Dit panel had de behoefte om op een onafhankelijke wijze vorm te geven aan sociaal-emotionele ondersteuning van mensen met borstkanker en besloot derhalve een eigen stichting op te richten. De naam Borst Vooruit, die gekoppeld is aan de promotie en verkoop van het boek, kon hiervoor (belastingtechnisch) niet worden gebruikt.  Er werd gekozen voor de naam Borst & Zo.